Tuesday, February 19, 2008

Kek keju saya

2 minggu lepas mashimaro post gambar cheese cake yg dia buat ngn resipinye skali. Semenjak dua menjak dok negara omputih nie semangat masak sy berkobar2. Almaklum ler kalu malas masak asyik makan daun ngn telor jek la. Wahhh kalau la mak sy tau mesti dia bangga. Tp sy tak bagitau pon sbb sure mak sy tak caya. Penah skali kawan sy kt sini cakap sy masak sedap, mak sy respond "Maybe coz u don't know how Malay food is supposed to taste". Buek malu den jek!

Mulanye masuk dapur nie taktik jek bile malas wat research. Asal dtg jek penyakit tuh, mula la wat2 alasan nk masak itu la, ini la. Lama2 cam best la plak, cam release tension gitu. Bile sy ckp kt kawan jerman sy yg sy sronok masak, punye la dia terkejut. Maklumla telur goreng pon dia beli kt supermarket. Tp kalu kite masak wah2 kemain lg dia dok mengendeng. Disebabkn sy dah terbiasa ngn org2 yg tak reti berbudi dan suka amik kesempatan, sy slalu wat bodoh jek dan makan jek dpn dia walau pon dia dok menjeling2 dan kasik2 hint. Kejam tak sy?

So bile sy tgk gamba cheese cake tuh terketarq2 sy nk wat. Hari nie pi Carrefour tetibe teringat, ape lg sy pon borong la ingredients dia. Nk carik cream cheese, at least dah tau diorg panggil crema queso. Pastu carik double cream, kalu translate literally sure diorg panggil crema doble, tp carik punye carik takdek la plak. Nampak satu kotak nie mcm cream, tp nama dia nato de mortar, blasah je la. Patut kene beli gak condense milk, tp mane la nk carik kt sini, sy pon pk takpe la ganti ngn gula jek.

Sampai jek umah berkobar2 sy nk wat. Sy pon bukak la blk resipi mashimaro, pastuh sy search gak resipi lain kt internet, saje la mane tau nk tambah sana sini. Tgk resipi internet ni byk yg letak teloq, sy pon ngade2 nk letak gak. Ok la, dah blend seme siap baru tingat. Awat aku cerdik sgt letak telur dah x psl2 kene bake, padahal resipi mashimaro masuk fridge jek. Disbbkn oven rumah sy nie slalu menyebabkn blackout, sy pon pk 10x. Tp takkan nk mkn teloq mentah kot. Sy pon pk xpe la no choice, cek blk resipi kt internet nk tgk temperature bape. Diorg kate 350 degrees, tp oven sy sampai 250 jek, camana nie? Sy pk takpe la sy letak maksimum, tp sy double kn time masak tuh. Sy pon masuk oven n dok la kt dpn tunggu kek masak sambil wat keje. Lps 20 minit bau punye la harum satu umah. So sy dgn senyum kambing syok sendiri masuk la dapur nk intai. Mak aiiii terkejut nyah!!

Kek keju sy yg hampir rentung (Sebenarnye keadaan dia lg teruk. Tu saya dah buang byk yg hangus hahah)

Eii geramnye nape jd camnie!!! pastuh sy pk sorg2...ishk2 nape sampai cengini jdnye. Pastuh baru la sy teringat. Agaknye resipi tuh 350 Fahrenheit, bukan 350 Celcius! Sy bakar ayam pon 180 C jek...ape ke bedol ni weihhh!!!!

Verdict:
wp hampir rentung, kek keju sy masih sedap! Tp manis sgt (mashimaro, sy dah letak 2/3 jek gula cam awk ckp tp still manis, pasnie nk try 1/3 jek).

Pelajaran hari nie: Kalu tak reti masak tuh buat2 ler ikot resipi jgn nk blagak pandai.

3 comments:

Marsita said...

aduh makkk....ilaaa...lawaknyeeee laaa aku baca entry ko ni...tergelak2 aku...bukan lawak pasal kek tak jadik..tapi cite time ko nak buat kek tu yg klako...
umah aku ni ade microwave jek. takde oven bakar kek. tu pasal aku buat yg senang. masuk fridge tunggu samapi keras pastuh telan. aku penah la skali buat kek coklat guna microwave tu..ambik ko...keras gile baling kat dinding pun dinding kemek. laki aku blk umah je, "wah harumnye bau...". tapi bile aku tunjuk hasilnye...tersenyum kambing kulat dia di sudut dapur itu..
pengajaran utk aku lak...jgn nak mengada2 bakar kek guna microwave kalau tak reti...kesimpulannya...kena beli oven bakar kek satu...iyo lah tu!

izah said...

wow ila what an adventure!..it still looked nyummy to me ;)
aku pun kdg2 try2 resipi..sbb makanan kat sini: yg sedap mahal, yg murah hampeh..klu kat KL so much cheap good food! tapi byk kali gak tong sampah yg lagi kenyang dari aku!

Cikitita said...

mashimaro - walau camana pon resipi ko mmg cedap esp the taste of lemon juice that blends perfectly with the cheese! seb baik lps 20 min pi check..kalu ikot prangai tahap normal aku sure tunggu sampai oven bunyi sbb nk tunggu final surprise (can't help it i just love surprises even in the form of a burnt self-made cheese cake). bak sini resipi chocolate cake ko lak !

izah - mari kite sama2 teruskan usaha ke arah menjadi domestic goddess spt mashimaro! pasni nk kurgkn gak kasik mkn kt mr. bin aku!